Sunday, 31 July 2011

✿ܓ cantikkah aku?



✿ܓ Perempuan yang tak cantik, tapi kerana dia ada agama, kau akan nampak dia sbgi manis..

✿ܓ Perempuan yang tak kaya, tapi kerana dia ada agama, kau akan nampak dia sbgi seorang yg redha..

✿ܓ Perempuan yang keturunan tak berdarjat, tapi kerana dia ada agama, kau akan nampak dia sbgi seorang yg rendah diri..

✿ܓ Perempuan yang tak pandai, tapi kerana agama, kau akan nampak dia sbgi seorang ibu mithali..



✿•*¨`*• ..✿•*. (¯`v´¯) (¯`v´¯) .•**•✿ .*¨`*•✿.• . . ✿ •*¨`*•...✿•*¸(¯`v´¯)¸.•´*¨ `*•✿ .
Ramai lelaki tampan yg tertarik dan terpesona dengan wanita yg kurang cantik kerana memilikii HATI yang cantik... ♥ Tidak sedikit pula perempuan yg CANTIK ditinggalkan oleh lelaki kerana busuk hatinya~~ KECANTIKAN sejati bukan pada wajah yg cantik,tetapi CAnTIK dalam hati... 

♥ ✿•*¨`*• ..✿•*. (¯`v´¯) (¯`v´¯) .•**•✿ .*¨`*•✿.• . . ✿ •*¨`*•...✿•*¸(¯`v´¯)¸.•´*¨ `*•✿ . 

MutiAra HadiS Ramadhan


Abu Hurairah melaporkan rasulullah SAW berkata,

"Umatku telah dikurniakan dgn lima perkara yg istimewa yg belum pernah diberikan kpd sesiapa pun sebelum mereka iaitu,
1.Bau mulut drpd seorang Islam yg berpuasa adalah lebih harum di sisi ALLAH drpd bau haruman kasturi.
2. Ikan2 di lautan memohon keampunan ke atas mereka shgga mereka berbuka puasa.
3. ALLAH mempersiapkan serta menghiasi syurga yang khas setiap hari dan kemudian berkata kepadanya , "Masanya hampir tiba ketika hamba-hamba-Ku yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar ( di dunia ) dan akan mendatangimu ."
4.pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan.
5.pada malam terakhir Ramadhan ( orang-orang yang berpuasa ini ) akan diampunkan.

‎" Terdapat 3 jenis orang yg doanya tidak ditolak: doa orang yang berpuasa shingga dia berbuka puasa, imam (penguasa) yang adil dan orang yang dizalimi kerana doanya itu Allah mengangkatnya melepasi awan dan membuka untuknya pintu2 langit dan Allah berkata "Aku bersumpah demi kemuliaanKu,sesungguhnya Aku pasti menolongmu walaupun pada suatu masa nanti"" (HR:Abu Hurairah)

-----------> banyakkan berdoa moga diampunkan segala dosa yang lepas2 yang disengajakan dan yg tersembunyi...Allah itu maha pengampun..



Ubadah bin somit melaporkan rasulullah s.a.w bersabda, pada suatu ketika RAMADHAN hampir menjelang....

"Datang kepadamu bulan RAMADHAN, yang mana Allah melimpah ruahkan didalamnya dgan keberkatan, menurunkan rahmat,mengampuni dosa kamu, melihat perlumbaan kamu memperolehi kebaikan yg besar dan berbangga mengenaimu di hadapan malaikat2.. maka tunjukkanlah kepada Allah kebaikan daripadamu. Sesungguhnya org yg bernasib malang adalah org yang dinafikan daripada rahmat Allah pada bulan ini."

Sunday, 24 July 2011

inikah yang dinamakan CINTA???????

Adik cuma nak tanya ibu, kenapa begini jadinya?
jika anak yang dibuang itu bertanya...


Bu, adik Cuma ingin bertanya…
Rasanya ibu tak akan mampu menjawabnya...
Ibu ingat 14 feb tak
Malam tu ibu ada janji temu
Ibu jumpa jejaka tu
Ibu kata dia cintakan ibu

Benarkah bu?



Dia puji dan puja ibu
Dia rayu dan belai ibu
Katanya cintanya hanya untuk ibu

Benarkah bu?



Ibu terkhayal dengan bujukannya
Ibu terbuai dalam bicaranya
Ibu terlena oleh bisikannya
Benarkah bu?




Ibu tak kisah dia peluk ibu
Ibu izin dia sentuh jasad ibu
Ibu puas dapat buktikan setia ibu
Macam dia kata.. mahu bukti cinta dari ibu
Tapi benarkah bu?


Masa berlalu,
Hari ini lepas 9 bulan...
Pohon yang ibu dan lelaki tu tanam telah membuahkan hasil
Hari ini buah cinta kalian telah terzahir
Hari ini bukti kasih jejaka itu pada ibu telah lahir...
tapi benarkah bu?




Kenapa dia tidak sama menyambut kami?
Kemana dia telah pergi tidak azankan kami?
Mengapa ibu pun benci kami?
Sedangkan inilah semaian tanda cinta kalian?

Mengapa ibu?



Tak terasakah sakit dan perit
tak berbakikah kasih dan sayang dan
Tidak lagi kah ibu berTuhan?

Benarkah ibu?
Benarkah begitu?



adik cuma nak tanya je bu.....
p/s: sedih,pilu nyilu,kesian..semua perasaan ada bila lihat bayi2 yang tak bersalah dibuang merata2...hmm,ini laa dunia sekarang..antara hikmah yg tersembunyi,semua ni dapat menjadi pengajaran kepada semua mawar2 yang berada di luar sana..moga kita semua dapat jauhi dari semua ni...hmm kesian baby yang terbuang ni..:(


ANDAI AKU ADALAH TULANG RUSUK MU YANG HILANG


♥♥.•*´¨`*•. (`'•.¸ (`'•.¸*¤* ¸.•'´) ¸.•'´) .•*´¨`*•.♥♥

ANDAI AKU ADALAH TULANG RUSUK MU YANG HILANG

♥♥`*•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥


_____$$$$$
____$$$$$
___$$$$$$$
____$$$$$......*~*~*
_____$$$......~~~
____$$$$$....~~~
__$$$$$$$$$~~~~
_$$$$$$$$$$$~~~~
$$$$$$$$$$$$~~~~
$$$$$$$$$$$$~~~~~
$$$$$$$$$$$$~~ ~~~
$$$$$$$$$$$$$~~~~~
_$$$$$$$$$~*$$~~~~~
__$$$$$$$$~*~*$$~~~~
__$$$$$$$$*~*~*$$~~~
__$$$$$$$$$~*~*~*~~
__$$$$$$$$$~*~*~*~*~*
__$$$$$$$$$~*~*~*~*~*
__$$$$$$$$$~*~*~*~*~*
__$$$$$$$$$*~*~*~*~*~*
__$$$$$$$$ ~*~*~*~*~*~*
__$$$$$$~*~*~*~*~*~ *~*~*
__$$$$~*~*~~*~*~*~*~*~*~*
__$$$~*~*~*~ *~*~*~*~*~*~*~*~
__$$~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
__$$~*~*~*~**~*~*~*~*~*~*~*~*~
___~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~~*~*~*
____~*~*~*~*~*~*~*~*~~*~**
_________~*~*~*~*~*~*~* ~*~*
________________*~*~*~**________________​_
░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░

Andai aku adalah tulang rusukmu yang telah hilang

Aku berharap

Jika nanti Allah mempertemukan kita

Kau akan selalu membimbingku

Agar aku menjadi wanita yang solehah

Yang nantinya akan menjadi bidadarimu di syurga

Krana aku ingin kita akan disatukan di dunia dan akhirat

~•♥•~•♥•~~•♥•~•♥•~~•♥•~

Andai kau ditakdirkan untuk menjadi ayah buat anakku

Jadilah ayah yang bisa mendidik anak kita

Agar mereka nanti menjadi anak kebanggaan buat kita di dunia dan akhirat

Yaitu anak yang soleh dan solehah

Yang bisa menjunjung tinggi Agama Allah

~•♥•~•♥•~~•♥•~•♥•~~•♥•~

Andai engkau ditakdirkan untukku

Ku harap kau bisa menjadi imam buatku dan anakku

Kau bisa menjadi pemimpin yang baik dalam rumah tangga kita

Kau bisa mencintai aku apa adanya

Dan bisa menyikapi kekuranganku dengan penuh kebijaksanaan

~•♥•~•♥•~~•♥•~•♥•~~•♥•~

Dan andai aku salah

Tegurlah aku dengan kata-katamu yang penuh dengan kelembutan dan

kebijaksanaan

Andai aku marah

Belailah rambutku dengan penuh kasih sayangmu

Agar marahku bisa berubah menjadi kelembutan

Andai aku lupa

Ingatkanlah aku dengan penuh kasih sayang

Agar nanti kau tetap menjadi suri tauladan bagiku dan anak kita

~•♥•~•♥•~~•♥•~•♥•~~•♥•~

Karena..

Aku hanya mengharapkan imam yang baik dalam rumah tanggaku

Yang bisa selalu membawa aku ke jalan yang diredhaiNya

Jalan yang menuju syurgaNya bersama dirimu

~♥~ InsyaAllah, aamiin ~♥~

~•♥•~•♥•~~•♥•~•♥•~~•♥•~

(¯`v´¯) Buat Bakal IMAM Ku ♥_♥

Saturday, 23 July 2011

Dalam diri-diri kamu ada tanda-tanda kebesaran Tuhan




Dalam diri-diri kamu ada tanda-tanda kebesaran Tuhan

Doktor memulakan syarahannya dengan membawa para hadirin memikirkan sejenak
dengan hadith yang maknanya sedikit sebanyak "Dalam diri-diri  kamu  ada
tanda-tanda kebesaran Tuhan". Doktor menyuruh kita melihat  kedua tapak
tangan dan  perhatikan garis-garis di tapak tangan kita.Garisan-garisan di
tangan  kiri menunjukkan angka 8 dan 1 dalam Bahasa Arab dan  tangan kanan 1
dan 8 dan membawa ke jumlah 81 + 18 == 99 iaitu bilangan nama  Allah.

Berikut adalah antara intipati syarahannya secara ringkas:-

1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?

- Mengikut cara Rasulullah s.a.w,beliau akan menggaulkan lauk dan nasi
dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw
akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya(yg last tu), lalu
Rasullah saw akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan
nasi dan lauknya. Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3
macam enzim,tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri.
Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang
dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first
process of digestion.Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah sumber
mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari
kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah
maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat
untuk kita.Kenapa garam?

Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang
paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital, the first
line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu
GARAM.

Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin
menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah - Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali
untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang
memproseskan makanan itu.

3. Membaca Basmalah -(Bismillahirrahma Nirrahim). Membaca Basmalah sebelum
makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat
perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun
akan musnah dari sumber makanan itu. 



4. Cara Rasulullah minum. -Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram. Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar,lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita. Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air
H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu
menjadi acidic. Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum
seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

Mengapa Islam menyuruh di sebat 100 kali orang belum berkahwin yang berzina,
dan merejam sehingga mati org yg sudah berkahwin yang berzina? Badan manusia
akan mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik yg dapat melawan
penyakit. Dan sel-sel ini terdapat di daerah tulang belakang, berdekatan
dengan sum-sum tulang manusia. Lelaki yang belum berkahwin dia akan dapat
mengeluarkan beribu-ribu sel ini, manakala lelaki yang sudah berkahwin hanya
dapat menghasilkan 10 unit sel ini sehari, kerana antara sebabnya ialah
kerana sel-sel lain akan hilang kerana perhubungan suami isteri.

Jadi apabila lelaki yang belum berkahwin didapati salah kerana zina
hendaklah disebat 100 kali. Ini adalah kerana apabila dia disebat di
belakangnya, suatu amaran tentang kesakitan itu akan membuatkan penghasilan
beribu sel antibiotik yang dapat melawan virus HIV jika ia ada di badannya,
dengan itu dapatlah antibodi melawan virus HIV itu.

Tetapi jika lelaki itu sudah berkahwin,walaupun disebat 100 kali ia akan
tetap menghasilkan 10 unit antibodi sahaja, jadi dengan itu
hukumannyadirejam hingga mati agar dia tidak dapat merebakkan virus HIV itu.
Itulah sedikit sebanyak inti syarahan yg disampaikan oleh Dr Jamnul Azhar.
Harap ia akan memberi manfaat pada anda sekalian, dan sedikit informasi yang
diberikan oleh Mudaris(guru) ana, Mudaris Iskandar mengenai Ka'bah.

Mengapa ia terletak di Mekah al-Mukarramah dan mengapa ia empat persegi
(cube). Ia terletak di posisinya sekarang kerana setelah dibuat kajian oleh
para cendikiawan dari Pakistan dan Arab, didapati, tempat terletaknya Ka'bah
sekarang itu, adalah betul-betul di tengah bumi. Mengapa ia empat persegi,
ia melambangkan perpaduan ummah yang bergerak maju bersama, equality and
unity, tidak seperti bentuk pyramid, dimana ia diumpamakan, seperti hanya
seorang pemenang yg berada diatas setelah ia memijak-mijak yang lain. Dan
antara lagi sebab mengapa 4 persegi melambangkan 4 imam besar, Maliki,
Hambali, Hanafi dan Syafi'i, melambangkan kebenaran keempat-empat Imam
tersebut.

Sekian buat renungan bersama, Fi amanillah Jazakallah TOLONG SEBARKAN DAN
JADIKAN AMALAN BERGUNA.... BAGUS NI... " Berbudi selagi perlu,Berukhuwah
selagi mampu " 



p/s: pesanan seorang sahabat------->copy paste jer ni..hehe

LAWAK IKAN



                                                                        
  Soalan: Banyak-banyak ikan, ikan apa paling sedih?
  Jawapan: Ikan Haruan... pasal dia sentiasa terharu.

  Soalan: Banyak-banyak ikan, ikan apa suka tipu org?
  Jawapan: Ikan goreng... kalau dah kena goreng, kekadang sampai
  hangit.




  Soalan: Banyak-banyak ikan, ikan apa tak tahu malu?
  Jawapan: Ikan Sardin... sebab buat muka sardin je memanjang.

  Soalan: Banyak-banyak ikan, ikan apa paling miskin?
  Jawapan: Ikan Kering... sebab poket selalu kering .

  Soalan: Banyak-banyak ikan, ikan apa paling havoc?
  Jawapan: Pati Ikan haruan Polleney... pasal dia asik pegi pati

  (Party).

  Soalan: Banyak-banyak ikan, ikan sambut Thaipusam?
  Jawapan: Ikan paus (whale). Whale whale... whale whale...
  whale...whale... Hahahahaha


  apa2 pun .. paling best .. serunding ikan makan dgn ketupat palas ..

  SELAMAT MENYAMBUT IBADAT PUASA &
  SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN

SIAPALAH DIRI KITA INI


SIAPALAH DIRI KITA INI
PESAN IMAM GHAZALI

Apabila berjumpa kanak-kanak, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana kanak-kanak belum dibebani dosa.

Apabila berhadapan dengan orang tua pula, anggaplah juga mereka lebih mulia kerana lebih lama beribadah daripada kita.

Ketika berjumpa orang alim, anggaplah beliau lebih mulia kerana banyak ilmu.

Apabila melihat orang jahil anggaplah juga mereka lebih mulia kerana berbuat dosa disebabkan kejahilan sedangkan kita berbuat dosa dalam keadaan mengetahuinya.


Jika berjumpa orang jahat, jangan anggap kita mulia. Tetapi, katakanlah mungkin orang jahat itu akan bertaubat pada masa tuanya, sedangkan kita belum tahu akhirnya.

Begitu juga apabila bertemu orang kafir. Katakan, belum tentu dia akan kafir selama-lamanya. Sedangkan kita belum tahu kesudahan hidup kita

Oleh sebab itu, marilah kita bersama-sama menanamkan sifat tawaduk dalam diri kita kerana ia tidak sedikit pun mengurangkan atau menghina harga diri kita. Allah telah memuji hamba-Nya yang bertawaduk dan mengangkat darjat mereka.

Friday, 22 July 2011

PETUA MENGHAFAZ AL-QURAN


PETUA MENGHAFAZ AL-QURAN

 Sesungguhnya Allah SWT telah berfirman di dalam kitab suci al-Quran di dalam surah al-Fatir (35:29) yang membawa maksud ,"Those who recite the Book of Allah, establish regular prayer, and spend (in charity) out of what We have provided for them, secretly and openly, hope for commerce that will never fail".

Abdullah Ibn Amr Ibn Al-As RA telah meriwayatkan:Rasullullah SAW telah bersabda, "The one who was devoted to the Qur'an will be told on the Day of Resurrection: `Recite and ascend (in ranks) as you used to recite when you were in the world. Your rank will be at the last Ayah you recite." [Abu Dawud and At-Tirmidhi].


Hadis ini telah menyebut tentang ganjaran yang diperolehi oleh orang- orang yang menghafal sebahagian ataupun seluruh daripada al- Quran.Sebahagian para ulama dalam mentafsirkan hadis ini telah menyebut bahawa jumlah tingkatan di syurga adalah bersamaan dengan jumlah ayat di dalam al-Quran dan seorang muslim akan menaiki satu tingkatan syurga bagi setiap satu ayat yang beliau telah menghafalnya.

Di dalam hadis yang lain, Othman bin Affan RA telah meriwayatkan bahawa rasullullah SAW bersabda, "The best amongst you is the one who learns the Qur'an and teaches it." [Al-Bukhari].


Berikut disenaraikan beberapa petua untuk menghafal ayat-ayat al- Quran.

a) Pertama,mulakan dengan bertaubat dengan sebenar-benar taubat kerana sesungguhnya dosa-dosa tidak akan memberi ruang untuk ayat-ayat Quran bertapak di hati manusia.Imam Al-Shafie di dalam satu petikan sajaknya yang terkenal mengadu kepada gurunya akan dirinya yang agak sukar untuk menghafal dengan baik.Gurunya lalu menasihatinya agar meninggalkan dan bertaubat akan segala dosa- dosanya.

b) Mempunyai niat yang benar dan percaya akan balasan baik yang akan diperoleh seperti yang dinyatakan di dalam hadis di atas.Mintalah bantuan Allah dengan seikhlas hati untuk sentiasa memudahkan kita menghafal ayat-ayat suciNya.
c) Peruntukkan sebahagian waktu setiap hari (atau selang beberapa hari) untuk menghafal ayat-ayat Quran.Masa yang paling baik adalah pada waktu yang kita tidak sibuk dengan hal-hal lain.


d) Gunakan naskah Quran yang sama setiap kali kita menghafal.Ini membantu minda kita menangkap dan mengingat apa yang terdapat pada helaian muka surat ayat yang kita ingin hafal.(mind snapshot)

e) Mulakan dengan surah-surah yang paling mudah bagi kita.Ramai yang menyarankan agar hafalan bermula dengan lima juzu' terakhir( bermula dengan juzu' 30,juzu' 29 dan seterusnya)

f) Hafalan juga boleh dimulakan dengan surah-surah yang paling kita gemar membacanya atau yang selalu kita dengar ataupun yang kita sudah biasa dan sudah pula ingat sebahagiannya.

g) Sebenarnya, lebih muda umur kita, lebih mudah untuk kita menghafalnya.Semakin kita berumur, kita akan lebih sibuk dengan pelbagai urusan dan kemampuan untuk mengingat juga semakin berkurangan. Walaubagaimanapun, walau berapa pun umur kita, kita masih belum terlambat sebenarnya,insya Allah. Walaupun kita tidak pernah menghafal ayat-ayat Quran pada usia kecil atau pada masa usia remaja, namun kita masih lagi berpeluang menghafalnya jika kita mahu.

h) Setelah menghafal beberapa ayat, cubalah membacanya di dalam solat-solat sunat yang biasa kita lakukan.Selain itu,mintalah bantuan rakan-rakan ataupun pasangan kita untuk mendengar bacaan hafalan ayat-ayat itu .

i) Menghafal secara berkumpulan juga merupakan satu cara yang baik apatah lagi dengan sentiasa bersama-sama memberi galakan di antara satu sama lain.Sebagai ibu bapa pula,apa salahnya mewujudkan pertandingan di antara anak-anak dan memberi hadiah pada siapa yang berjaya menghafal dengan baik.

Semoga Allah sentiasa menunjukkan kita jalan-jalan yang diredhainya..Ameen.Wallahu'alam


 selamat beramal..setiap amalan ada ganjarannya..:)

Thursday, 21 July 2011

LAWAK ORG UTARA


LAWAK ORG UTARA
Subject: tu istimewa org utara.
 
Lesen P
 
Ini kisah yang diceritakan oleh kawan aku daripada Kedah, namanya Naspie.
Dia kata cerita ini benar-benar berlaku. Kisahnya begini ... seorang 
pak cik tua yang baru saja lulus lesen menunggang motosikal. Jadi,
mengikut undang-undang, stiker berhuruf "P" hendaklah digantung pada motosikal
sekiranya seseorang baru dapat lesen motor. Pak cik tu tunggang motosikal.
 
Adala police road block ...
Polis : "P" mana pakcik?
Pak Cik : P Aloq Staq (loghat Kedah).
Polis : Pak cik nak bergurau pulak. "P" mana pak cik?
Pak Cik : Aku nak p Aloq Staq. (Dah mula naik anging).
Polis : Amboi, main-main pulak pakcik (tersengih). Pak Cik, "P" mana? 
Pak Cik : Aku habaq Aloq Staq hangpa tak percaya. Apa hang ingat aku 
tak tau ka jalan ni nak pi aloq staq. Hangpa jadi polis pun hangpa jangan
nak perleceh aku tau (marah). 
Polis : Pi pi pi pi lah ... nyusah aje 
Pak Cik : kan senang macam tu ...
 

cetusan hati: purdah?boleh tak saya nak pakai?


pandangan peribadi saya..
╔══╗
╚╗╔╝
╔╝(¯`v´¯)
╚══`.¸.ISLAM..•❤••❤•

alhamdulillah segala puji bagi Allah atas segala rahmat dan keberkatan yang diberikan olehNya kepada kita semua serta saudara islam muslimin muslimat yang rajin menjalankan ibadah demi mencapai keredhaanNya..teruskan jihad kalian dalam usaha mendapatkan keredhaanNya..insyaAllah dengan niat murni kita semua,segalanya akan dipermudahkan..cuma kita perlu bersabar atas segala dugaan serta ujian yang datang..tabah dan tekad dalam hati untuk terus istiqamah dalam beribadat kepada Allah.. apa yang penting niat..Allah tahu apa yang ada dan tersirat dalam hati hambaNya..kita mungkin boleh tipu makhluk tapi kita tak kan boleh tipu al Khaliq,pencipta kita..


nabi juga pernah bersabda: "innamal 'agmal lubinniat" ......amalan seseorang itu di tentukan oleh niatnya..
sebelum kita melakukan sesuatu, tanya kepada diri "kenapa aku lakukan ini?" dan pastikan apa yang kita lakukan itu di benarkan Allah..ayuh,wahai saudara seperjuanganku,betulkan niat dan ikhlaskan diri kerana Allah.. ucapkan dalam hati, "aku melakukan ini kerana Allah"..


 saya suka katakan pada diri sendiri,kalau nak brubah kearah kebaikan,lakukan saja..selagi tak gaggu orang..pedulikan apa orang kata atau pandangan orang..:-)buatlah apa yang kita mahu selagi masih ada kudrat..yakinlah Allah bersamamu..tapi kalau dah berubah tu,biarlah ikhlas, jangan ikut orang..apa yg kita buat dan pakai biarlah seiringan..yg penting niat dalam hati tiap2 hari "aku mahu menambah ilmu,keimanan dan ketaqwaan kerana Allah ta'ala"..insyaAllah Allah akan permudahkan semuanya..


...dan kita juga harus ingat kepada Allah dalam hati dalam setiap perkara yang kita lakukan..set dalam fikiran kita,"ALLAH BERSAMAKU TIAP KETIKA"..kalau inilah yang kita katakan pada hati kita tiap ketika dan saat,insyaAllah Allah akan sentiasa bersama kita dalam apa keadaan sekalipun.. kita mungkin akan lupa al Khaliq kita sesaat malah mungkin sehari,seminggu atau berbulan-bulan..tapi ingatlah,Allah tak akan lupakan kita walaupun sesaat..


sesuatu amalan yang asalnya hukumnya harus,tetapi apabila kita niatkan dalam hati dan ikhlaskan dalam diri semata mata kerana Allah,maka kita akan mendapat pahala..Allah itu maha penyanyang,apa yang kita lakukan pasti akan ada ganjaranNya..


apa yang saya mahu coretkan di sini ialah tentang pandangan peribadi saya tentang pemakaian purdah atau niqab bagi kaum hawa.. sepanjang pembacaan saya mengenai isu ini,ada hukum yang mengharuskan dan mewajibkan pemakaiannya bagi kaum hawa..tapi apa yang saya dapat simpulkan kat sini,terdapat banyak pandangan ulama' yang lebih mengharuskan dari mewajibkan...


pada pandangan saya,purdah memang tak wajib pakai,tapi ia perlu bagi wanita untuk menjaga keselamatan dan sebagai perisai untuk diri..dan juga ingin menyelamatkan pandangan mata bagi orang-orang lelaki..sebelum kita melakukan sesuatu itu haruslah perlu ada niat dan sebab mengapa kita lakukan itu..pndangan syu,kalau seseorg tu bpurdah kerana ingin cntik,dia akan dapat apa yg dia inginkan..Jadi, jika yang diniatkannya itu untuk cntik,contohnya ada sesetengah wanita yang mana apabila dia memakai purdah,baginya dia akan nampak lebih lawa dari tidak memakai purdah kerana matanya yang dihias dan cantik.. maka dia dapatlah apa yg diniatkan itu, iaitu dapat dilihat orang kecantikannya dan tidak dapat pahala langsung.. Dan juga contohnya krana kononnya untuk meningkatkan peluang dipinang dan dinikahi lelaki2 soleh, maka tidaklah dia dapat pahala...Sebaliknya jika dia niatkan untuk Allah dan Rasulnya, atau untuk mndekatkan diri kpd Al-Khaliq maka pahalalah yang dia dapat..saya harap apa yang saya niatkan ini bukan hanya suka2 atau mahu memikat lelaki yang nampak soleh...sbbnya Allah dah janji,lelaki yg baik untuk prempuan yg baik..begitu juga sbliknya..saya yakin itu..


mungkin ada org akan pndang serong bagi orang yang bpurdah secara tiba2..mungkin ada yg mengaggap mahu menunjuk2 atau mahu dilihat solehah..bagi saya,pedulikan apa yg org kata..Allah tahu apa yg tersirat di hati hambanya..apalah sgt yang ada dengan pndangan manusia..org lain bukannya akan bersama kita spnjang masa pun,tp Allah akan bersama kita setiap masa..secara jujurnya bagi saya,kalau pakaian terjaga,automatik  saya akan malu untuk melakukan maksiat..huhu cntohnya kluar dgn lelaki dll..biarlah kita hidup dengan imej pilihan kita ..asalkan bhagia hehe.tapi apa yang kita tampilkan haruslah selari dengan ibadah yang dilakukan dan akhlak yang dibawa...
di sini,apa yang dapat saya kongsikan kenapa berpurdah ialah kerana:


1.Lillahi ta'ala~ikhlaskan diri kerana Allah,insyaAllah akan istiqamah..
2.benda ni bukan bida'ah kan,jadi tak salah kalau kita nak pakai
3. tetapkan prinsip nak berjaya dunia dan akhirat..~insyaallah dengan menjaga pakaian dan imej kita,kita akan malu nak melakukan maksiat dan akan berusaha nak buat ibadat..contoh kalau kita nak buat maksiat mesti kita akan fikir "eh,aku pakai macam ni,takkan nak buat benda ni kot"..secara tak langsung kita dapat pelihara diri kita..~kita nak berjaya dunia dan akhirat kan?ingat ok,jangan aggap bepurdah sebagai penghalang kita nak berjaya didunia..apa yang kita cita2 kan,kalau kita usaha dan sabar kita akan dapat apa yang kita nak.. kejayaan di dunia bukan menjamin kejayaan di akhirat, tapi kejayaan di dunia dapat membantu untuk memperoleh kejayaan di akhirat..kita kena ingat tu..saya faham situasi kita yang nak pakai purdah..banyak halangan dan dugaan kan? contoh bagi student kan,tak semua insitusi pengajian kita benarkan wanita bepurdah...dan tempat2 kerja,tak semua majikan akan terima wanita bepurdah..tapi kita jangan salahkan semua itu..kalau kita tekad nak pakai,pakailah di luar kampus atau luar waktu bekerja..tapi mungkin kalian akan fikir apa orang kata nanti untuk wanita yg bepurdah kadang2..apa yang saya nak tekankan kat sini,plzz dan tolonglah jangan pedulikan apa yang orang kata..kadang2 tak semua perkara kita perlu dengar pandangan orang,jika kita tahu apa yang kita lakukan itu tak melanggar syariat,TERUSKAN..anggap ini sebagai jihad dalam diri untuk merubah diri dan meningkatkan amalan kebaikan kepada yang lebih baik...JUST BE YOURSELF AND TRUST TO ALLAH..
4.sbb lain bila bpurdah,rasa bersemangat nak beribadah setiap malam,(walaupun kadang tu tak jaga juga tme thjud hehe nak buat cmna tk jga kan huhu) tapi kita kena ingat,utamakan yang wajib..penuhi yang wajib dulu..insyaAllah,tanda2 amalan kita diterima ialah apabila kita dapat mencegah diri daripada melakukan kemungkaran..apa yang saya nak kongsikan kat sini,niatkan dalam hati dan tekad nak bangun tahajud pada tiap2 malam..tapi sebelum tu kita kena lah bersihkan hati dulu,bebas dari maksiat hati..pengalaman peribadi,sebelum ni saya pernah juga bercinta,tapi tak lah kluar dating..huhu masa tu,rasa susah nak bangun untuk ibadah malam,jarang2 dan kadang2..dalam sebulan tu mesti saya akan tinggal ibadah malam berhari2... tapi setelah saya tinggalkan 'dia' dan memilih cinta Dia,segala galanya beransur berubah dan menjadi lebih baik..malah saya bahagia dengan hidup saya sekarang..moga istiqamah..perkongsian ini bukan untuk bertujuan riak,nauzubillah..tapi untuk perkongsian moga kita semua dapat hindarkan maksiat hati..saya juga pernah melampaui batas terhadap diri sendiri..bukan bermakna disini,kita tak boleh langsung bergaul,tapi percakapan kelakuan dan segalanya perlulah dijaga..


5. saya sedar,iman yang ada amatlah tipis..at least,dengan perubahan yang kita lakukan dapat memimpin kita untuk berusaha menjadi lebih baik dan sempurna dalam setiap ibadah yang kita lakukan..saya rasa cabaran bg org yg bpurdah ni besar..dalam melakukan suruhan Allah dan cuba istiqamah dalam ibadat,banyak jugak dikelilingi syaitan yg suruh buat maksiat dan salah..manusia ni bukannya maksum atau bebas dari dosa..org yg bpurdah juga ada juga kesilapannya..kalau orang pndang serong bila org bpurdah buat salah,pntang buat salah dah dipulau,di caci dll..saya tak stju cara tu..cuma pkai purdah org anggap dia tu dah btaqwa pada Allah.. owh senangnya hidup..cuma pkai purdah jela..tk payah buat ibadat dah! huhu..


ingat,manusia ni sama ja..apa yg beza ketaqwaan di sisi Allah..bukan pkaian,bangsa dan keturunan jaminannya..


secara peribadinya,bpurdah adalah keperluan identiti seseorg..kalau nak tutup apa salahnya dari buka sana sini..huhu~~apa yg penting,hati niat kerana apa nak lakukan smua ni..
akhir kata,don't judge a book by its cover..yang penting jd diri sendiri...yakin..just b yourself n trust to Allah..ingat,Allah bersama kita dan tahu apa yg ada ada setiap dalam hati hambanya,tak boleh tipu punya hehe pencipta kita tk pndang labuhnya tudung,pnjngnya jggut,labuhnya jubah atau purdah yg di pkai..tapi bg syu,apa yg kita tampilkan adalah kehendak hati kita..apa yang saya sampaikan bukan bermakna saya lah yang terbaik dalam kalangan kalian,tapi sekadar perkongsian dan memotivasikan diri supaya lebih baik..kepada si pemakai purdah,teruskan moga istiqamah..
dari:~~syuhaidah.

hidup ni serba tak kena hehe


Assalamualaikum. :)Bismillah! in the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful. "A good word is better than silence and silence is better than evil talks" :)
Napa ntah malam ni rasa gatal tangan nak tekan keyboard ni..:) rasa macam nak luahkan sesuatu ja..ok..ok,dari duk pendam dalam hati baik luahkan kan??it’s better, right?? Haha tetiba cakap omputih pulak hehe
Hmm,dalam masyarakat kita sekarang ni semua serba serbi tak kena kan..kalian pernah tak kena tegur dengan sesiapa tentang diri kalian dan apa yang kalian lakukan..?cnfirm pernah kan..kalau tak pernah maknanya kalian ni org tak Nampak lah, invisible.. hehe
bagi saya ayat “jaga tepi kain orang” tu ok,dan memang perlu pun jaga tepi kain orang kalau betul2 nak amalkan cara hidup islam..tapi agak2 lah,jangan sampai mengutuk dan mencaci orang tu..tu dah salah anggap dah tu.. dalam hidup ni kita perlukan nasihat dan teguran orang..kalau tak,sampai bila pun kita anggap kita kita ni sentiasa betul,kan2??hehe bagi saya orang yang nak Berjaya dalam hidup dunia dan akhirat perlukan nasihat dan bimbingan dari orang yang selayaknya..

apa yang nak bagitau kat sini sekarang,masyarakat kita ni semua serba tak kena..baca,faham dan fikirkan ok apa yang akan saya katakn ni ok…

kalau orang muda kawin muda,mungkin kawin masa masih belajar…
respond orang: ishhh,mudanya kawinnn…muda2 lagi dah gatal yer nak kawin…

(apa salahnya kalau kawin atau nikah awal pun,malah lagi digalakkan..dapat elak maksiat kan2 hehe)
♥ kalau org pompuan kawin lambat..org akan kata,"eii anak dara tua..tua2 baru nak kawin,dulu2 mesti tak laku..sibuk dengan belajr dan kerja ja.."(jodoh Allah yang tentukan,biar laa lambat pun kan)♥ kalau org ada anak ramai..org akan kata,"uiish suburnyaa pasangan ni,mesti makan ubat ni.."(haha kalau mkan ubat pun,kalau dah ditakdirkan anak sikit nak buat mcmna kan hehe)♥ kalau org tak da anak..respond org, "dia ni mesti mandul ni,sbb tu tak da anak tu.."♥ kalau gagal dalam exam..org kata "budak tu memang malas berusaha,bodoh pulak tu" (kita mana tahu kata dia tu tak berusaha,mana tahu dia dah berusaha,tapi Allah nak bagi kejayaan yang lebih besar untuk dia..)"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." -Surah Al-Baqarah ayat 286..♥ kalau berjaya dlm exam..org kata "dia tu anak orang kaya,mak ayah dia hantar dia tuisyen profesional punya..tu yang dapat skor tu".. (siapa berusaha dia dapat lah..)♥ kalau ramai kawan dekat facebook, org kata "dia tu memang macm tu, pakai add dan approve ja lelaki pompuan.." (hmm, kita mana tahu niat dia nak ramai kawan dia nak berdakwah ke,kalau ramai kawan kat alam maya ni kira bonus la kat dia nak sampaikan ilmu..♥ kalau kita kata kita tak nak approve lelaki/perempuan (yg berlainan dengan jantina kita)..org kata "alah,macm laa dia tu bgus sgt" (ok2,sekarang saya approve semua)dan macam2 lagi lah situasi yg serba tak kena ni..apa yg terbaik saya rasa,jadi lah diri sendiri..apa yg kita buat kita tahu sebabnya..pedulikan kata2 org selagi apa yang kita buat tak melanggar syariat.. ♥ ♥ ''SAYA TAHU APA SAYA BUAT,OK''

10 kumpulan manusia di Padang Mahsyar


10 kumpulan manusia di Padang Mahsyar

MANUSIA selepas dibangkitkan dari kubur masing-masing akan menuju ke Padang Mahsyar. Keadaan mereka ketika itu berbeza-beza. Ada yang berjalan kaki, berkenderaan dan ada juga yang berjalan menggunakan mukanya. Pendek kata semua mengikut amal perbuatan ketika hidup dulu.
Seperkara lagi yang harus ditempuh oleh manusia di Padang Mahsyar ialah tidak mendapat perlindungan. Matahari terlalu hampir dengan ubun kepala. Maka, tidak hairan ada yang berpeluh kerana terlalu kepanasan sehingga terasa hingga sampai ke kaki, lutut, dada, leher mahupun sekadar bahagian muka saja.

Ketika dalam penantian persidangan itu, kelihatan wajah mereka yang tunduk cemas, muram dan hitam kelam. Keadaan itu samalah seperti kita melihat pesalah yang akan dibawa ke muka pengadilan. Takut serta bimbang sentiasa bermain-main di fikiran.

Bagaimana ketika di Padang Mahsyar tidak siapa yang dapat melepaskan diri. Bukan itu saja, malah untuk mencari pohon tempat berteduh juga tidak ada.

Sesiapa saja akan tetap diadili dan bergantung betapa taatnya dia dengan perintah Allah.
Allah berfirman yang bermaksud: "Dan (ingatlah) hari (ketika) Kami kumpulkan daripada setiap umat segolongan orang yang mendustakan ayat-ayat Kami, iaitu mereka dibahagi-bahagi (dalam kelompok-kelompok)." (Surah an-Naml, ayat 83)

Asy-Syaikh Abdul Wahhab asy-Sya'rani dalam kitabnya Mukhtashar Tadzkiratul Qurthubi menceritakan pada suatu hari sahabat Mu'adz bin Jabal bertanya kepada Rasulullah s.a.w mengenai maksud firman Allah dalam surah an-Naba', ayat 18, bermaksud: "Iaitu hari (yang pada waktu itu) ditiup sangkakala lalu kamu datang berkelompok-kelompok.”

Mendengar saja soalan itu, lantas Baginda menangis dengan bercucuran air mata seraya bersabda:

“Wahai Mu'adz, sesungguhnya engkau telah bertanyakan sesuatu perkara yang amat besar! Ada 10 macam umatku nanti yang akan dihalau ke Padang Mahsyar. Mereka itu semuanya telah Allah tukarkan, tidak seperti mereka hidup di dunia."

Golongan itu seperti berikut:
• Ditukar rupa menjadi wajah kera. Mereka itu adalah manusia yang suka mengumpat.
• Ditukar rupa menjadi wajah babi. Mereka adalah kalangan mereka yang suka memakan harta anak-anak yatim.
• Dihalau dalam keadaan terbalik, kakinya di atas dan kepala di bawah. Mereka itu adalah manusia yang suka memakan riba.
• Dihalau dalam keadaan buta dan diiring. Mereka adalah daripada kalangan manusia yang curang dalam menerapkan hukum.
• Ditukar menjadi bisu dan tuli serta tidak berakal. Mereka itu adalah kalangan yang bangga dengan amalannya sendiri.
• Dihalau dalam keadaan mengunyah lidah sendiri, sedangkan lidah itu terjulur hingga paras dada dan mulutnya pula keluar nanah yang menjijikkan. Mereka adalah ahli pidato yang ucapannya berlainan dengan perbuatannya.
• Ada manusia yang dihalau dalam keadaan terpotong kedua kaki dan tangan. Mereka itu adalah daripada yang suka mengganggu tetangga.
• Diiring ke Mahsyar dalam keadaan tersalib di pokok kurma neraka. Mereka itu adalah kalangan mereka yang suka berusaha mengajak orang ramai supaya membela pemerintah yang tidak jujur kepemimpinannya.
• Dikumpulkan dalam keadaan menggunakan pakaian yang panas. Mereka itu adalah manusia yang takbur, sombong dan bongkak.

Allah berfirman dalam surah Taha, ayat 124-126 bermaksud:

"Dan barang siapa berpaling daripada peringatanKu, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit dan kami akan menghimpunkannnya pada hari kiamat dalam keadaan buta. Berkatalah ia: Ya Tuhanku, mengapakah Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, pada hal aku dahulunya adalah seorang yang melihat? Allah berfirman: "Demikianlah telah datang kepadamu ayat-ayat Kami maka kamu melupakannya dan begitu pula pada hari ini kamu pun dilupakan."

Daripada perbezaan kumpulan itu, jelas bahawa walaupun ketika berada dalam dunia dalam keadaan normal, tiada cacat cela, tetap akan ditukar oleh Allah mengikut amalan yang dilakukan di dunia. Sebelum sampai hari pengadilan di Padang Mahsyar yang maha luas itu.

Begitu juga dengan pengiringan dan penghalauan manusia ke Padang Mahsyar, jangan sekali-kali menganggap ringan kerana memikirkan perkara itu belum pernah berlaku. Bagaimanapun Allah telah berfirman dalam al-Quran ia pasti berlaku. Firman itu bermaksud: "Dan (ingatlah) akan hari (yang ketika itu) Kami perjalankan gunung-gunung dan kamu akan melihat bumi itu datar dan akan Kami kumpulkan seluruh manusia dan tidak Kami tinggalkan seorang pun daripada mereka."